Shaping Culture

 

Ο Καλός στόκος, ο Κακός στόκος, ο Μάστορας στόκος κι ο Ζορρό…

Μια και μας λείπει ο Άσχημος στόκος κι ο τίτλος, μοιάζει (αν και δεν είναι) παραπλανητικός, θα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Στόκος κυριολεκτικά και εξ ορισμού θα τολμούσα να πω για να ακουστώ ειδήμων (αν και δεν είμαι), είναι μια ουσία. "Πωωωω, τι είπεεεε"! Μια ουσία λέω, αρκετά ρευστή για να χωθεί σε μία τρύπα και να την γεμίσει και αρκετά πηχτή ώστε να μείνει εκεί (όχι ανάρμοστα σχόλια παρακαλώ). Επίσης είναι χημικά μελετημένη, ώστε με την βοήθεια κάποιου καταλύτη, να στερεοποιηθεί και να παραμείνει στην θέση της. Χρησιμοποιείται για να συγκολλήσει, να γεμίσει, ή απλά για να τριφτεί και να δώσει μια λεία επιφάνεια κατάλληλη για βαφή.

Στόκος μεταφορικά, είναι ο άνθρωπος που δεν μπορεί να μάθει. Όχι επειδή δεν διαθέτει την ανάλογη γνώση, αλλά γιατί δεν μπορεί, ή δεν θέλει να την αφομοιώσει και να την εφαρμόσει. Ανήκει σε μια κατηγορία ανθρώπων που καταλήγει συμπαθής, λόγω της "αναπηρίας" της, αλλά επικίνδυνη, αν διαχειρίζεται σοβαρές καταστάσεις με τον παραπάνω τρόπο…

Όπως ίσως ήδη ξέρετε, στόκοι υπάρχουν πολλοί και μιλάμε πλέον κυριολεκτικά. Ο καθένας κατάλληλος για κάποιες εργασίες, ακατάλληλος για άλλες. Άλλος ο στόκος για τα ντουβάρια, άλλος ο στόκος για τα δόντια (σφράγισμα). Κάθε ένας έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του. Μπορείς να τον αγοράσεις συσκευασμένο κι έτοιμο, ή μπορείς να τον παρασκευάσεις εύκολα, σε ένα σωστά εξοπλισμένο εργαστήριο.

Ο έτοιμος, είναι όπως φαντάζεστε πιο βολικός στη χρήση. Ο χειροποίητος είναι μανουρατζίδικος, αλλά και πιο ευέλικτος και εξειδικευμένος. Αφού λαμβάνοντας υπ' όψιν τις απαιτήσεις της εκάστοτε περίπτωσης, ο τεχνίτης μάστορας μπορεί να παρασκευάσει ακριβώς τον στόκο που απαιτείται (ο Καλός στόκος του τίτλου). Αυτό μπορεί να το πετύχει ρυθμίζοντας το ιξώδες του (δηλαδή το πόσο πηχτός θα είναι), την ταχύτητα στερεοποίησης, αλλά και την ίδια του τη σύσταση. Έτσι αλλάζει τα χαρακτηριστικά εφαρμογής, αλλά και τις μηχανικές και χημικές ιδιότητες του τελικού, στερεοποιημένου αποτελέσματος.

Ο Μάστορας στόκος, απλά χρησιμοποιεί τον πιο βολικό στόκο για την πάρτη του. Δηλαδή τον πιο οικονομικό, ή τον πιο εύκολο στη χρήση, ή τον πιο γρήγορο στο στέγνωμα, ή τον πιο εύκολο στο τρίψιμο!
Κι αν σας πω πως υπάρχει ένας έτοιμος στόκος (ο Κακός στόκος του τίτλου), που συνδυάζει όλα τα παραπάνω, αλλά δυστυχώς είναι εντελώς ασύμβατος με το 90% των σανίδων μας;
Τα συμπεράσματα δικά σας…

Μ' αυτά και μ' αυτά, ένα απλό στοκάρισμα από έναν Μάστορα στόκο, μπορεί να καταλήξει στην καλύτερη περίπτωση σε μια λανθασμένη αν και ακριβοπληρωμένη επισκευή. Στην χειρότερη, αρχικά σε μια κουφαλίτσα στο εσωτερικό του σκάφους σας και στη συνέχεια σε μια μεγαλειώδη αποκόλληση, ή μια μύτη "μεντεσέ".

Όσοι αντέξατε να διαβάσετε ως εδώ, σίγουρα αναρωτιέστε: "και γιατί μας τα λέει όλα αυτά, την έχει δει Ζορρό;" Όχι, ποτέ δεν ντύθηκα Ζορρό, ντυνόμουν πάντα πειρατής. Τα λέω, γιατί η κατάχρηση στόκου, και η ημιμάθεια μας, έχει οδηγήσει σε μια τραγική παρεξήγηση. Πολλοί πιστεύουν πως σε μια καλή και σωστή επισκευή απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί στόκος, γενικά. Έ, έχουν άδικο!!! Απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί ο λάθος στόκος.

Words: Κώστας Σταματάκος
Pics: the world wide web

ΥΓ. Μην είσαι στόκος!

www.boardsNwheels.gr > Άρθρα > Windsurf > Περί στόκων...