Shaping Culture

 

Επισκευή & αναβάθμιση στα συνήθη σπειρώματα των Slot box.
Κλασσική περίπτωση βλάβης…

… που οφείλεται σε τεμπελιά εκ μέρους του μεγαλυτέρου κατασκευαστή windsurf στον κόσμο. Του Mr Cobra. Αλλά, και για να είμαστε δίκαιοι, και στην αδιαφορία των μεγάλων brands που τον εμπιστεύονται τυφλά κι απλά διαλέγουν χρώματα!

Καταρχήν, Slot box είναι ένα είδος fin box, μια υποδοχή δηλαδή μέσα στην οποία φωλιάζει και στερεώνεται ένα fin σε μια σανίδα του Wsurf, του Surf κλπ.
Η ιδέα του Slot box είναι βέβαια δανεική από τα Surf και τα SUP και εμφανίστηκε σε σανίδες windsurf πριν μερικά χρόνια. Φήμες λένε πως την αρχική μορφή εξέλιξε ο Fabien Vollenveider της Tabou σε συνεργασία με τον Paolo Cechetti της Cobra. Τη συνέχεια έκανε ο Tiesda You για λογαριασμό της Starboard.

Αφορμή για το νέο box ήταν η άνθηση των πολύφινων σανιδιών που άρχιζαν να βαραίνουν ενοχλητικά από τα πολλά box και fin. Χρειαζόταν λοιπόν, ένα box ελαφρύ και εύκολο στην χρήση: τόσο για τον χρήστη, όσο και για τον κατασκευαστή!

Στην πρώτη γενιά των σύγχρονων slot box, η στερέωση του fin γινόταν από δυο τροποποιημένες (με μικρότερης διαμέτρου κεφάλι) αυτοδιάτρητες βίδες δέστρας, που βίδωναν σε μια τρύπα στο πλάι του box, κόβοντας ένα υποτυπώδες σπείρωμα. Το αδύναμο αυτό σπείρωμα καλούνταν να συγκρατήσει το fin, αλλά και τη μανία με την οποία κάποιοι επιμένουν να σφίγγουν όλες τις βίδες, ανεξάρτητα αν συγκρατούν άξονα λεωφορείου ή ένα φινάκι 8cm…

Το αποτέλεσμα αν και πέτυχε το στόχο της μείωσης βάρους, ήταν επιεικώς μέτριο από πλευράς αξιοπιστίας: μετά από λίγα βάλε-βγάλε αρκετά slot boxes παρέδιδαν το πνεύμα. Άλλοτε απλά δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν το fin, διότι το τοίχωμα του box δεν άντεχε στην χρήση κι άλλοτε, έβαζαν νερά!

Η δεύτερη γενιά (αυτή συναντάμε ακόμη), ήρθε το 2015, αν θυμάμαι σωστά. Η δεστρόβιδα αντικαταστάθηκε από μια βίδα με μετρικό σπείρωμα Μ5 (διαμέτρου 5mm δηλαδή), που βιδώνει σε ένα απλό, εξάγωνο, ορειχάλκινο παξιμάδι, κολλημένο με epoxy μέσα στην τρύπα του slot box. Και πάλι βιαστικός ο σχεδιασμός με τέσσερα προφανή λάθη, κατ εμέ:

1. Το εξάγωνο ορειχάλκινο παξιμάδι δεν είναι στερεωμένο αρκετά γερά.
2. Το ψηλό κεφάλι της βίδας, απαιτεί χώρο για να κρύβεται μέσα στη γάστρα, περιορίζοντας έτσι την στερέωση του παξιμαδιού μόνο στην κάτω και γύρω μεριά του. Αυτό δυσχεραίνει περαιτέρω τη μέτρια στερέωση του παξιμαδιού.
3. Αν για κάποιο λόγο η εσοχή του fin φθαρεί, η βίδα φτάνει στην πατούρα της πριν σφίξει καλά το fin και το fin κουνιέται.
4. Το ορειχάλκινο παξιμάδι είναι πιο μαλακό από την ανοξείδωτη βίδα, οπότε αν στραβοβιδώσει, χαλάει το παξιμάδι, που είναι αρκετά δύσκολο να αντικατασταθεί!

Η λύση που σκεφτήκαμε στο bNw, στοχεύει ακριβώς στις τέσσερις αδυναμίες της δεύτερης γενιάς Slot box της Cobra:
1. Το δικό μας "παξιμάδι" είναι κυλινδρικό (αριστερά στη φωτο 2), με εσωτερικό σπείρωμα Μ5 για την βίδα, ένα χοντρό εξωτερικό σπείρωμα που αγκιστρώνεται στην epoxy και διαμήκεις εγκοπές, που επιτρέπουν στην epoxy να ενώσει κάθε σπείρα με τις επόμενες!
2. Η βίδα που χρησιμοποιούμε εμείς είναι ακέφαλη (δεξιά στη φωτο 2), οπότε αφήνει χώρο για στερέωση του "παξιμαδιού" και από την πάνω μεριά του, βελτιώνοντας σημαντικά την αντοχή.
3. Καθώς η βίδα είναι ακέφαλη, ανεξαρτήτως φθοράς στην αντίστοιχη εσοχή του fin, μπορεί πάντα να μπει αρκετά μέσα, ώστε να το στερεώσει σωστά, αφού βιδώνοντας δεν σταματά σε κάποια πατούρα.
4. Τέλος, το "παξιμάδι" μας είναι από ατσάλι πιο σκληρό από της βίδας, οπότε αν κλωτσήσει κάτι, θα είναι η βίδα που εύκολα αντικαθίσταται!

Η βίδα και το παξιμάδι της Cobra: διακρίνεται το αδικαιολόγητα ψηλό κεφάλι της βίδας και η λεία επιφάνεια του παξιμαδιού, που δεν ενδείκνυται για μηχανική συγκράτηση.

Η εκδοχή του boardsNwheels: διακρίνονται το εσωτερικό και εξωτερικό σπείρωμα στο παξιμάδι, οι διαμήκεις αυλακώσεις και η ακέφαλη ανοξείδωτη βίδα.

Τα πρωτότυπα μας ήταν ορειχάλκινα. Τα δοκιμάσαμε με επιτυχία στο Pimp N Ride project σαν αναβάθμιση κάποιων custom carbon slot box που μόλις είδαν το κατσαβίδι του If… δάκρυσαν!

Τα custom παξιμάδια κατασκευαζονται στο τορνάκι μας. Οι απαιτήσεις σε ακρίβεια είναι μικρές. Όποιες δυσκολίες προκύπτουν, οφείλονται στο μικρό μέγεθος των εξαρτημάτων.

Η στερεωτική ρητίνη φτάνει μέχρι σχεδόν την κορυφή της τρύπας, και το σπείρωμα φωλιάζει 4mm πιο κάτω! Βιδώνουμε με άλλεν 2.5mm σε κατσαβίδι. Αναμένουμε feedback από τους testers μας. Stay tuned...

Κλικ στις μικρές εικόνες για να εμφανιστούν μεγάλες επάνω.

 

Όλη η διαδικασία, η κατασκευή των ανοξείδωτων σπειρωμάτων, η αφαίρεση των παλιών και η τοποθέτηση των νέων, γίνεται in-house!
Λεπτή δουλειά, πονηρή και μερακλίδικη.

Α, και η πατέντα του boards N wheels παρέχεται δωρεάν στην Cobra και τους customάδες, γιατί οι ιδέες, σπουδαίες η και όχι, ΠΡΕΠΕΙ να μοιράζονται…

Words: Κώστας Σταματάκος
Pics: Αρχείο bNw

www.boardsNwheels.gr > Projects > Slot box Upgrade