Σανίδες του Snowboard και πέδιλα του Ski
Χρήση & Συντήρηση - The Basic Knowledge Kit
Αυτό το πρώτο άρθρο (The Basic Knowledge Kit) αφορά στις βασικές γνώσεις, που καλό είναι να γνωρίζουμε, όσοι παίζουμε στα χιόνια. Η κατανόηση του εξοπλισμού μας, μπορεί αρχικά να φαντάζει "too technical", ή "too much", αποτελεί ωστόσο το θεμέλιο, για την σωστή χρήση και συντήρησή του. Αυτές με την σειρά τους, εγγυώνται εκτός από απολαυστικότερες μέρες στο βουνό, βελτίωση της τεχνικής μας και μεγαλύτερη ασφάλεια!
Είναι αλήθεια πως η σωστή χρήση και συντήρηση μιας σανίδας snowboard, ή ενός ζεύγους ski, δεν είναι ούτε πολύπλοκη, ούτε απαιτητική. Υπάρχουν ωστόσο κάμποσα tips, που θα βοηθήσουν το snowboardάκι και τα ski μας να παραμείνουν σε άψογη κατάσταση για πολύ καιρό και θα κάνουν τις μέρες μας στο βουνό ακόμη πιο ευχάριστες. Για λόγους συντομίας, στο υπόλοιπο άρθρο θα αναφερόμαστε στα snowboard και τα ski, με τη λέξη σανίδια.
Σωστή Χρήση
Τα snowboards και τα ski φθείρονται με τέσσερις κυρίως τρόπους:
1. Από την τριβή τους με το χιόνι, που είναι μια φθορά φυσιολογική και ήπια. Μπορούμε να την προλάβουμε σε μεγάλο βαθμό, με σωστό και τακτικό κέρωμα.
2. Από την τριβή τους με boxes, rails και το jibbing γενικότερα. Και εδώ η φθορά, αν και αυξημένη, είναι μέσα στο πρόγραμμα. Όσο τα obstacles είναι καλοφτιαγμένα και σωστά συντηρημένα και οι κόγχες των σανιδιών κατάλληλα προετοιμασμένες, οι φθορές περιορίζονται σε αποδεκτά επίπεδα.
3. Από την επαφή τους με πέτρες, κλαδιά, βράχια, και λοιπά αντικείμενα που συναντά κανείς σε χιονοδρομικά με πλημμελή προετοιμασία, ανεπαρκή χιονοκάλυψη και off-piste διαδρομές. Οι βαθιές χαρακιές που προκαλούνται από τέτοιες επαφές, δείχνουν τρομακτικές, αλλά στην πραγματικότητα αν δεν εκθέτουν τον πυρήνα του σανιδιού δεν πρέπει και να μας "ανησυχούν". Το καλό είναι, πως όταν είναι αρκετά βαθιές, "μπαλώνονται" με επιτυχία. Όποιος πάλι, θέλει το base του σανιδιού του να παραμένει άθικτο, πρέπει απλά να διπλοτσεκάρει κάθε κατεβασιά και να προσέχει που πατάει...
4. Από την επαφή τους με άλλα σανίδια (κυρίως στην ουρά κάποιου lift) προκαλούνται οι πιο εκνευριστικές και άδοξες ζημιές. Βαθιές κοψιές στα sidewalls και τα top, αλλά και αποκολλήσεις (delaminations) μπορούν να προκληθούν εύκολα από όλους αυτούς που επιμένουν να βρίσκουν την χαμένη ισορροπία τους στα ολοκαίνουρια σανίδια μας. Όταν η φάση βρωμάει "τσαλαπάτημα" καλύτερα "παρ' το σανίδι σου στο χέρι"…
Σωστή Συντήρηση
1. Σωστό και τακτικό κέρωμα (waxing, ή βαξάρισμα).
Τι ακριβώς κάνει το κέρωμα; Το base (η κάτω μεριά) του σανιδιού αποτελείται από κάποιο είδος "πλαστικού" υλικού, που μπορεί να διαφέρει ελαφρά ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζεται και την ποιότητά του. Η εμπειρική ονομασία του πλαστικού αυτού είναι P-Tex (στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα συγκεκριμένο brand name) και πρόκειται για κάποια μορφή πολυαιθυλενίου, υψηλού μοριακού βάρους. Σε κάθε περίπτωση το υλικό αυτό είναι πορώδες.
Οι πόροι αυτοί του base, κατά την διαδικασία του κερώματος, διαστέλλονται και γεμίζουν με κερί. Χάρη στην τριβή που αναπτύσσεται κατά το "τσούλημα" στο χιόνι, το κερί αυτό βγαίνει προς τα έξω δημιουργώντας ένα "μικροφίλμ", στο base του σανιδιού. Το φιλμ αυτό, αφενός ελαχιστοποιεί την τριβή (συνεπώς μεγιστοποιεί την επιτάχυνση και την ταχύτητα). Αφετέρου, προστατεύει το base του σανιδιού, όχι από βράχια και συναφή, αλλά από την τριβή του με το χιόνι. Προσοχή: Το base ενός σωστά κερωμένου ski ή snowboard, είναι εντελώς καθαρό από κερί. Το σωστό κέρωμα, κρύβεται μέσα στους πόρους του base!
Τι θα πει τακτικό κέρωμα; Ε, αυτό είναι μάλλον σχετικό με τις απαιτήσεις που έχει ο καθένας από τα πέδιλά του. Η ωμή αλήθεια είναι πως το κέρωμα δεν είναι απαραίτητο! Επίσης είναι αλήθεια, πως τα οφέλη του είναι εμφανή και αισθητά. Κάθε δύο γεμάτες μέρες στο βουνό είναι το ιδανικό, αφού περίπου τόσο διαρκεί ένα καλό και βαθύ κέρωμα. Από κει και πέρα, η ξηρή και ξασπρισμένη όψη των base, και η μειωμένη επιτάχυνση του πέδιλου στις μικρές κλίσεις μιλούν από μόνες τους…
2. Edge Tuning και Detuning.
Edge, ή κόγχη, ή "μαχαίρι" ονομάζεται το μεταλλικό "χείλι" που διατρέχει το σανίδι κατά την περιφέρειά του. Είναι κατασκευασμένο από ατσάλι και το τμήμα που διακρίνεται είναι ένα μικρό μόνο μέρος του, αφού το υπόλοιπο κρύβεται μέσα στο σανίδι. Η δουλειά του είναι να "κόβει" το σκληρό χιόνι και με αυτό τον τρόπο να παρέχει "πρόσφυση". Οι κόγχες φθείρονται κι αυτές όπως και τα base, και η καλή κατάστασή και συντήρηση τους είναι σημαντική!
Ένα σανίδι με "κουρασμένες" κόγχες "σβαρνάει" - γλιστράει, περισσότερο από ένα άλλο με ακονισμένες, ενώ αντίστοιχα το πρώτο είναι πιο "loose" από το δεύτερο. Σαν Tuning συνήθως αναφέρεται το ακόνισμα της κόγχης, ενώ σαν Detuning η αντίθετη διαδικασία (το "στρογγύλεμα").
Η μορφή που πρέπει να έχει η κόγχη ενός συγκεκριμένου σανιδιού, εξαρτάται, από την χρήση για την οποία θα κληθεί (on-piste, off-piste, racing, freestyle, jibbing), από την κατάσταση του χιονιού (παγωμένο, φρέσκο, πούδρα), αλλά και τις προτιμήσεις - απαιτήσεις του καθενός. Υπάρχουν πολλά είδη tuning και detuning, που αποσκοπούν σε συγκεκριμένες χρήσεις και προτιμήσεις και καλό είναι πριν την επιλογή κάποιου συγκεκριμένου είδους, να υπάρχει καλή κατανόηση των "συν" και "πλην" που αυτό προσφέρει.
3. Off Season αποθήκευση.
Δεν είναι μόνο η φροντίδα κατά τη διάρκεια της σεζόν που κάνει τη διαφορά. Σημαντικό ρόλο παίζει και η off season αποθήκευση. Ένα καλό "βαθύ" καθάρισμα κι ένα τελευταίο κέρωμα θα διατηρήσει το base μας σε άριστη κατάσταση. Επίσης καλό, είναι να αποθηκεύσουμε τα σανίδια με τις δέστρες τους χαλαρά βιδωμένες, μέσα σε μια τσάντα ή θήκη, χωρίς κάτι άλλο επάνω τους και ιδανικά σε κατακόρυφη θέση. Πριν ξαναβγούμε στο βουνό την επόμενη σεζόν, το "αποθηκευτικό" κέρωμα πρέπει ιδανικά να αφαιρεθεί και το σανίδι να κερωθεί εκ νέου.
Snowboard Tips N' Tricks
- Βιδώνοντας τις δέστρες σε ένα snowboard, σφίγγουμε τις βίδες λίγο - λίγο, και "χιαστί" (αν είναι τέσσερις).
- Σφίγγουμε τις βίδες όσο πρέπει, όχι υπερβολικά. Ελαφρά βαθουλώματα στο base μας στην περιοχή των δεστρών (βλ. φωτό ακριβώς από πάνω), δείχνουν υπερβολικό σφίξιμο και μπορούν να το αλλοιώσουν μόνιμα!
- Τσεκάρουμε το σφίξιμο όλων των βιδών τους κάθε πρωί πριν ανέβουμε στο βουνό!
- Σε κάθε καινούριο σανίδι snowboard, ένα πολύ ελαφρύ detuning στο transition του sidecut σε nose και tail "γλυκαίνει" το στρίψιμο και συγχωρεί περισσότερο.
- Δοκιμάζοντας διάφορα setup (ρυθμίσεις σε stance, γωνίες, κλπ) σε διαφορετικές συνθήκες, μαθαίνουμε καλύτερα τον εξοπλισμό μας, εκμεταλλευόμαστε τις δυνατότητές του και βρίσκουμε το setup που μας βολεύει καλύτερα.
- Για να γίνει αυτό, φροντίζουμε να κάνουμε τις αλλαγές μία - μία και σε ένα χαρτάκι που έχουμε πάντα στο μπουφάν να κρατάμε σημειώσεις για τις εντυπώσεις μας.
Το "μπροστινό" πόδι των snowboardάδων…
Ακούγεται αστείο, αλλά είναι αλήθεια. Οι snowboardάδες, όπως και τα περισσότερα ζωάκια του πλανήτη, έχουμε μπροστινό και πίσω πόδι. Το πόδι που μας βολεύει καλύτερα να έχουμε μπροστά λέγεται μπροστινό και το άλλο πίσω. Όσοι ήδη "τσουλάτε" ξέρετε καλά ποιο είναι το δικό σας. Αν κάποιος φίλος πρόκειται να ξεκινήσει τώρα, ένας εύκολος τρόπος να σχηματίσουμε μια πρώτη ιδέα, είναι να τον σπρώξουμε ελαφρά από πίσω καθώς στέκεται, όταν δεν το περιμένει. Το πόδι που θα βγάλει μπροστά, είναι κατά πάσα πιθανότητα το "μπροστινό" του πόδι. Την στάση με το αριστερό πόδι μπροστά συνηθίζεται να την λέμε Regular και αυτήν με το δεξί Goofy.
ΥΓ. Stay tuned for "The Intermediate Knowledge Kit"
Words: Κώστας Σταματάκος
Pix: Θοδωρής Ερμήλιος_shootnride.gr