Shaping Culture

 

The windsurfer's tool box - Η εργαλειοθήκη του σερφά.
Σοβαρή μηχανοφιλοσοφία, εν μέσω μαστορικού παραληρήματος.

Προβλήματα τεχνικής φύσεως προκύπτουν συνέχεια και μας απασχολούν όλους.
Κάποιοι βαριούνται να αντιμετωπίζουν τεχνικά προβλήματα και κάποιοι το απολαμβάνουν. Κάποιοι προσποιούνται πως το απολαμβάνουν. Οι τελευταίοι, είναι επικίνδυνοι. Οι πρώτοι, ειλικρινείς. Οι μεσαίοι χρήσιμοι, από ότι λένε οι ίδιοι.

Στην αέναη πάλη του με τα τεχνικά προβλήματα, ο μάστορας, σε δύο "μετοχές" αξίζει να επενδύσει. Δύο μετοχές - διαδικασίες, που φαινομενικά ανταγωνίζονται, μα στην πραγματικότητα ενισχύουν η μία την άλλη.

Η μία, είναι η οργάνωση μιας εξελισσόμενης συλλογής εργαλείων, που ξεκινώντας από τα βασικά, καλύπτει ένα διευρυνόμενο φάσμα εργασιών, σε ολοένα αυξανόμενο βάθος. Πρόκειται για μια μετοχή υψηλού κόστους, χαμηλού ρίσκου, βραχυπρόθεσμης απόδοσης, λέμε τώρα.
Η άλλη, είναι η καλλιέργεια της δημιουργικής φαντασίας και η ανάπτυξη της καλώς εννοούμενης "πατεντοσύνης"! Βασίζεται πλήρως, στη μηχανική νοημοσύνη του μάστορα. Η εξάσκηση της τέχνης του "με κλανιές βάφουμε αυγά", μοιάζει στους αδαείς κακομοίρικη και τσιγκούνα, αλλά αν εφαρμοστεί έξυπνα, σώζει και εντυπωσιάζει. Πρόκειται για μια μηδενικού κόστους, μέτριου ρίσκου "επένδυση", μεσοπρόθεσμης απόδοσης.

Οι δύο αυτές "μετοχές", αν συνδυαστούν σωστά και ισορροπημένα, σχηματίζουν μια απόλυτη υβριδική "εργαλειοθήκη".

Τα εξειδικευμένα εργαλεία, μας δείχνουν τη μηχανική λογική με την οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα καθημερινά και συνηθισμένα υλικά. Η τακτική χρήση δε, καθημερινών απλοϊκών υλικών, πολλαπλασιάζει τις προφανείς χρήσεις των εξειδικευμένων εργαλείων. Το πάντρεμα των δυο τους, συν τω χρόνω, δημιουργεί σπουδαίους μάστορες, ικανούς να αντιμετωπίσουν κάθε πρόβλημα, με οποιοδήποτε μέσο, αν υπάρχει αρκετός χρόνος.

Όσοι έχετε επισκεφθεί το bNw, τον Άρη και τον Κώστα, γνωρίζετε από πρώτο χέρι πως ο Κώστας συνδέεται με τα εργαλεία με μια σχέση πάθους, βλακείας, εξάρτησης και μανίας! Ο άνθρωπος έχει πάντα στις τσέπες του παράδοξα εργαλεία και εξαρτήματα! Όσο πιο σπάνια χρησιμοποιεί ένα εργαλείο, όσο περισσότερο καιρό έχει μείνει κρεμασμένο στη θέση του, όση περισσότερη σκόνη έχει πάνω του τη στιγμή που θα το ξεκρεμάσει, τόσο παράλογα μεγάλη είναι η χαρά του, όταν τελικά το χρειαστεί! Αρκεί βέβαια να θυμάται που το έχει βάλει…

Το πιο άχρηστο (με την έννοια της σπάνιας χρήσης) εργαλείο του, είναι ένας πανάκριβος συρματασφαλιστής της Facom. Τον είχε αγοράσει πριν χίλια χρόνια περίπου, τότε που δέναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα και τρέχανε με τον Άρη αγώνες Supermotard.
Έκτοτε, έμεινε να στολίζει μια σκονισμένη άκρη της επιτοίχιας εργαλειοθήκης του. Τώρα, ποια διαβολική διαστροφή τον έσπρωξε να πάρει τον συρματασφαλιστή μαζί του στις σερφοδιακοπές του 2010, κανείς ποτέ δεν θα μπορέσει να υποθέσει.
Όταν όμως, κατασκευάζοντας μια αυτοσχέδια καλαμωτή πέργκολα, χρειάστηκε να "πλέξουν" κάτι σκληρά σύρματα, ένιωσε σα χοντρούλα νοικοκυρά που μόλις συνειδητοποίησε, ότι φτιάχνοντας το χριστουγεννιάτικο κέικ μπέρδεψε τη ζάχαρη άχνη με την κοκαΐνη! Ξεφράκαρε το συρματασφαλιστή κάτω από το γρύλο του Fiat, ξεχειλίζοντας καμάρι ασφάλισε την πέργκολα καλύτερα κι από την Interamerican και χάθηκε χαμογελαστός στη wave μεριά του Πρασονησίου…

Ον δι άδερ χαντ, όσοι γνωρίζουν τον Άρη, σίγουρα έχουν βρεθεί μπροστά σε κάποια παράδοξη και μεγαλειώδη πατέντα του. Ο άνθρωπος σπάνια χρησιμοποιεί κάποιο εργαλείο για τη χρήση που προορίζεται. Χρησιμοποιεί απλά, αυτό που κρατά στο χέρι του εκείνη τη στιγμή! Είναι βίτσιο; Είναι λόξα; Σίγουρα είναι ταλέντο και μια σπουδαία μαστορική πτυχή που βέβαια οδηγεί συχνά σε αλόγιστη φθορά πολύτιμων εργαλείων (και φρικάρει ο Κώστας), αλλά και σπουδαίες λύσεις (και γουστάρουμε όλοι). Τελευταία, δουλεύει στο μυαλό του μια πατέντα ώστε να χρησιμοποιεί παλιά στουπιά πασαλειμμένα με γράσα, για να καθαρίζει τα χέρια του…

Κι επειδή, είναι κάθε μέρα μαζί, ο Άρης και ο Κώστας, άρχισαν να αλληλοεπηρεάζονται! Καμιά φορά ο Κώστας, κρυφά να μην τον δουν, ξεβιδώνει εξάγωνα 13άρια με 15άρι κλειδί και σφήνα-κατσαβίδι, ενώ και ο Άρης, όταν δεν τον βλέπει ο Κώστας, χτυπάει τους κολλημένους πείρους με τον ζουμπά και στο αμόνι, αντί για τα τρυπάνια κοβαλτίου και στον πάγκο…

Μια τόση δα εισαγωγή ξεκίνησα να κάνω και που φτάσαμε; Έχει ζέστη, κι αποκλείστηκε ο Federer…

Εφαρμόζοντας τα παραπάνω στην περίπτωση της εργαλειοθήκης του σερφά, πρέπει να έχουμε πάντοτε κατά νου, πως κανένα εξειδικευμένο εργαλείο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δημιουργική και καθαρή σκέψη. Ειδικά δε, αν το εργαλείο είναι στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου κι εγώ πίσω από τα Νησάκια, με σπασμένο άλμπουρο και κομμένο σύνδεσμο… Επενδύουμε λοιπόν και στις δυο μετοχές!

Οπότε, θα φτιάξουμε δύο λίστες:
Τη λίστα "Daily Session" όπου θα αναφέρονται τα απαραίτητα για μια απλή επίσκεψη στην παραλία, και τη λίστα "Repair Kit", όπου θα προστεθούν τα απαραίτητα για μακρά παραμονή σε wsurf spot, χωρίς πρόσβαση σε μάστορες και μαγαζιά. Ο καθένας, στη συνέχεια, μπορεί να τις προσαρμόσει στο δικό του mix!

Οι λίστες, περιλαμβάνουν ανταλλακτικά, εργαλεία και υλικά. Κάποια από αυτά ακούγονται υπερβολικά και ίσως είναι. Αν όμως χρειαστούν, είναι καλή φάση να υπάρχουν! Εφεδρικά εξαρτήματα, όπως δεύτερο extension, δεύτερο fin, σύνδεσμος, κλπ, δεν θα αναφερθούν, καθώς η χρησιμότητα τους είναι προφανής.

"Daily Session"

"Repair kit - σερφοδιακοπές"
Η βασική διαφοροποίηση της δεύτερης λίστας, είναι η προσθήκη ενός kit για βασικές επισκευές, που μπορεί να μας γλιτώσει από χαμένες ώρες, ή και μέρες εκτός νερού. Το kit αυτό μπορεί να πάει μακριά, πολύ μακριά… Θα κάνουμε μια προσπάθεια να το κρατήσουμε μέχρι εκεί, όπου ο μέσος σερφάς θέλει να φτάσει.

Μπορείτε να διαβάσετε για αυτό πατώντας εδώ!

Words: Κώστας Σταματάκος
Pics: bNw

www.boardsNwheels.gr > Άρθρα > Windsurf > Wsurf box